Veelgestelde vragen

Algemeen

Jazeker. De Kanjertraining is opgenomen in de databank voor effectieve jeugdinterventies en beoordeeld als effectief volgens sterke aanwijzingen, de hoogst mogelijke erkenning, waar we erg trots op zijn.

Jazeker. Op 18 februari 2013 heeft de Cotan de Kanjervragenlijst voorzien van een voldoende beoordeling. De vragenlijst meet Negatieve intenties, Ongelukkig sombere gevoelens, Onrustig verstorend gedrag en Hulpvaardig sociaal gedrag. De vragenlijst sluit nauw aan bij de Kanjertraining. In combinatie met de leerkrachtlijst en het sociogram kunnen leerkrachten snel sociale problemen signaleren, hier met leerlingen en ouders over in gesprek gaan en een gezamenlijk handelingsplan opstellen.

Ouders

Uw kind kan van alles leren op het gebied van sociale vaardigheden en sociaal-emotionele ontwikkeling van de Kanjertraining. Uw kind leert bijvoorbeeld wat zijn of haar kwaliteiten (en bijbehorende valkuilen) zijn, leert omgaan met conflicten op een prettige en duidelijke manier, leert samenwerken, uw kind leert feedback te geven en ontvangen en leert rekening te houden met eigen grenzen en de grenzen van een ander.

Thuis kunt u verschillende dingen doen met uw kind om aan te sluiten bij de Kanjertraining en de Kanjertaal. U kunt gebruik maken van de oefeningen in de info-doebladen die u van school kunt ontvangen. Dit info-doeblad geeft een samenvatting van de Kanjerles waar de leerkracht van uw kind met de groep mee bezig is. U kunt zich ook inlezen mbv deze website of inhoudelijk materiaal (zie website www.kanjertraining.nl) in overleg met de leerkracht van uw kind.

Scholen

Jazeker. De Leerlingvragenlijst is op 18 februari 2013 goedgekeurd door de Cotan. Wij hebben van de onderwijsinspectie het bericht gekregen dat de inspectie ons instrument met ingang van augustus 2014 accepteert om de sociale opbrengsten van de school mee te verantwoorden. Het betreft indicator 1.5 van het toezichtkader primair onderwijs: “Analyse en waardering van opbrengsten”.

Om een prettig klimaat in en om de school te waarborgen. De afspraken die in de Kanjertraining worden gebruikt gelden voor het pedagogisch klimaat dat door het schoolpersoneel, de leerlingen en de ouders/opvoeders wordt gevormd. Kanjertraining biedt een basis voor het schoolbeleid en een leerlijn sociaal-emotionele ontwikkeling dat in alle groepen door de leerkrachten ingezet kan worden in de klas.

Daarnaast biedt de Kanjertraining een leerlingvolgsysteem op het gebied van de sociaal-emotionele ontwikkeling van uw kind. Naar aanleiding van de uitslagen die uit dit systeem komen kan de leerkracht met uw kind en ook uzelf in gesprek gaan.

De petten staan ieder voor een gedragstype. De petten zijn een hulpmiddel om gedrag te bespreken en om ook te oefnene met het aanleren van ander gedrag. Met een pet wordt bepaald gedrag uitgebeeld. De petten worden in de klas gebruikt bij rollenspellen en om te bespreken welk gedrag jijzelf laat zien en te bespreken wat jouw kwaliteiten en valkuilen zijn.

Kinderen kunnen elkaar aan de hand van de petten feedback leren geven op een helpende en te vertrouwen manier.

Een Kanjerles ziet er vaak heel afwisselend uit. Meestal begint de leerkracht met een oefening met de groep, vervolgens wordt een stuk verhaal of een opdracht uit de (digitale) les of het werkboek behandeld. De les wordt vaak afgesloten met een gezamenlijke oefening. De lessen hebben verschillende thema's, bijvoorbeeld: Jezelf, Vriendschap, Omgaan met lastige situaties, Samenwerken, Gevoelens herkennen bij jezelf en bij een ander, Grenzen aangeven, Feedback geven en ontvangen of Wat is het verschil tussen plagen, ruzie maken en pesten?

Een Kanjerles kan ook samen met ouders en opvoeders worden gedaan.

Licenties

Nee, dit is niet toegestaan. Kanjerlessen worden gegeven aan een hele groep kinderen en niet aan subgroepjes. De lessen moeten gegeven worden door iemand die is opgeleid om de groepsverantwoording te dragen. Daarom ontvangen onderwijsprofessionals zonder lesbevoegdheid, wanneer zij de opleiding van de Kanjertraining volgen, alleen een bewijs van deelname en geen licentie.
Een Leerkracht In Opleiding (LIO), ontvangt geen licentie maar een bewijs van deelname. Dit bewijs van deelname geeft niet het recht de Kanjertraining te mogen geven. Wanneer een LIO-er een (I)PABO-opleiding binnen hetzelfde jaar afrond als het volgen van de basistraining van de Kanjertreining kan het bewijs van deelname worden omgezet in een Licentie A. Hiervoor dient zelf contact te worden opgenomen met Kanjertraining. Vindt de afronding van de (I)-PABO-opleiding later plaats dan moet eerst een nascholing gevolgd worden. Daarna zal licentie A worden uitgereikt. Wil je meer weten over het verkrijgen van een licentie of bewijs van deelname? Klik dan op deze link.

De licentie wordt omgezet naar de nieuwe school. Stuurt u ons hiervoor een mail naar [email protected] met een kopie van uw (geldige) licentie, met vermelding van de nieuwe school. Indien de licentie is verlopen, dan dient er eerst een nascholingsdag te worden gevolgd. U ontvangt daarna een licentie op naam van de nieuwe school.

Er wordt altijd gestart met een basistraining van drie dagen. De bijgewoonde nascholingsdag geldt dan ook niet als vervanging van één van deze dagen. Het betreffen trainingsdagen met een verschillende inhoud.