Nieuwsbrief september 2024

Beste Kanjers van Nederland

Hierbij de zomernieuwsbrief van de Kanjertraining, waarin we jullie informeren over recente ontwikkelingen bij de Kanjertraining.

Werkboek deel 1 vernieuwd

De afgelopen twee jaar zijn werkboek deel 3 en deel 2 vernieuwd. Dit jaar was deel 1 voor leerjaar 6 aan de beurt voor een update. We zijn erg blij met het resultaat. Behalve het werkboek zijn ook de bijbehorende digibordlessen herzien. Elk thema heeft nu een eigen verhaal, waarvan de tekst te vinden is in de leskaart. De leskaart is steeds te vinden op de eerste dia van het hoofdstuk. Bestellingen voor werkboek deel 1 zullen zo snel als mogelijk na de zomervakantie geleverd worden. De digibordlessen zullen net als het afgelopen jaar bij werkboek deel 2 gefaseerd beschikbaar komen. Wie de adviesplanning als uitgangspunt neemt zal ontdekken dat de lessen vroeg genoeg beschikbaar zullen zijn.

Thema Week Tegen Pesten

Het is inmiddels een traditie om in de laatste week van september extra aandacht te geven aan het onderwerp pesten. De Week Tegen Pesten is dit jaar van 23 t/m 27 september. Het thema wordt elk jaar bedacht door Stichting School en Veiligheid. Dit jaar is het thema: “Denk ff na! Als het om geklets gaat.” Kanjertraining maakt elk jaar een gratis lessenserie die aansluit op het thema van de Week Tegen Pesten. Ook dit jaar zal er weer iets moois verschijnen dat in de tweede week van september op KanVAS te vinden zal zijn.

Burgerschap

In maart 2024 heeft het SLO nieuwe conceptkerndoelen burgerschap en digitale geletterdheid opgeleverd. Kanjertraining biedt al veel aandacht aan burgerschap. Er zijn 6 kerndoelen waar de Kanjertraining op aansluit. 1) Schoolcultuur, 2) Diversiteit, 3) Democratische waarden, 4) Maatschappelijke betrokkenheid, 5) Democratische betrokkenheid en 6) Maatschappelijke vraagstukken. Bij de recente herziening van de lesmaterialen in de bovenbouw hebben we al geanticipeerd op deze kerndoelen. Zo is inmiddels meer aandacht voor diversiteit en inclusie. Verschillende voorbeelden op het gebied van handicaps, diverse gezinsvormen, etniciteit en cultuur komen nu terug in het lesmateriaal. Ook zijn er nieuwe themalessen ontwikkeld over bijvoorbeeld de vrijheid van meningsuiting, normen en waarden, vrijheid, gelijkheid en solidariteit. Toegevoegd worden lessen over maatschappelijke betrokkenheid. Het streven van Kanjertraining is om alle sociaal-emotionele aspecten van burgerschap een plek te geven binnen onze methode. Wel zijn er 2 bewuste uitzonderingen. Alles wat te maken heeft met parlementaire democratie, vinden wij beter passen binnen het vakgebied geschiedenis en staatsinrichting. Net zoals de verschillen en overeenkomsten tussen geestelijke stromingen beter behandeld kunnen worden bij aardrijkskunde en/of Godsdienstonderwijs.

Pilot Monitor Burgerschap

Een vraag die we regelmatig krijgen is in hoeverre Kanjertraining beschikt over een monitor voor het burgerschapsonderwijs. De vraag stellen blijkt eenvoudiger dan deze zomaar positief te kunnen beantwoorden. Dat komt omdat Burgerschap nu eenmaal een erg breed concept is dat meer dan alleen kennis bestrijkt. Toch willen we bij de Kanjertraining een pilot uitvoeren om te zien hoe ver we komen. In het najaar verschijnen er op KanVAS verschillende vragen, waar we data voor willen verzamelen. Er zit nog geen normering aan vast. Of dit mogelijk wel gaat ontstaan is afhankelijk van de hoeveelheid leerkrachten die de vragenlijst met hun kinderen willen uitproberen. In het najaar informeren we jullie hier via KanVAS verder over.

Kanjertraining op Social Media

Volg ons nu ook op LinkedIn en Instagram! Ga voor de laatste naar: https://www.instagram.com/kanjertraining/
In de toekomst ook op YouTube, maar meer informatie daarover volgt nog.

Inspiratiedag 4 september Noord Nederland

Woon je in Noord Nederland. Bezoek dan onze pilot inspiratiedag. Vragen die daar aan de orde komen zijn: Hoe kunnen we als school weer een goede start maken? Hoe kunnen we als school uitstralen wat we belangrijk vinden in de omgang met elkaar? En wat zijn handvatten vanuit de Kanjertraining die we daarvoor kunnen gebruiken? De inspiratiemiddag is op woensdag 4 september en vindt plaats in Bakkeveen (Friesland). Op de bijeenkomst zal er gelegenheid zijn om alle materialen in te zien, te horen wat de nieuwste ontwikkelingen zijn en worden er tijdens de twee workshops werkvormen/oefeningen gedaan die meteen praktische handvatten geven. Het is een pilot. Mocht de bijeenkomst een succes zijn, vindt deze volgend jaar misschien ook wel plaats op andere plekken in Nederland. Klik op de link voor meer informatie: https://kanjertraining.nl/training/pilot-inspiratiemiddag-kanjertraining-in-noord-nederland/

Nieuwe opzet kanjercoördinatoren

De rol van de Kanjercoördinator… een hele belangrijke! Als Kanjertrainers merken we steeds opnieuw dat een coördinator een enorm verschil kan maken voor een Kanjerschool (in wording). We merken ook dat er verschillende redenen zijn om de taak van Kanjercoördinator op je te nemen: om een startende Kanjerschool op weg te helpen, om Kanjertraining weer op de kaart te zetten als het naar de achtergrond is verdwenen, om een school die al op en top Kanjer ís, op dat niveau te houden…
We willen dat onze opleidingen zo goed mogelijk aan blijven sluiten bij al die verschillende rollen. Daarom geven we vanaf schooljaar 2024-2025 onze opleidingen tot Kanjercoördinator in een nieuwe vorm:

Kanjercoördinator Start (voorheen Kanjercoördinator A)
Een 1-daagse opleiding voor aanstaande coördinatoren van een nieuwe Kanjerschool, die de Kanjertraining vanaf het begin goed neer wil zetten.

Kanjercoördinator Boost (nieuw, vervangt deels Kanjercoördinator B)
Een 1-daagse opleiding voor aanstaande coördinatoren van een school waar de Kanjertraining minder stevig staat of minder goed van de grond is gekomen. Kortom: waar de Kanjertraining wel een boost kan gebruiken.

Kanjercoördinator Plus (nieuw, vervangt deels Kanjercoördinator B)
Een 1-daagse opleiding voor aanstaande coördinatoren van goedlopende Kanjerschool, die op zoek is naar verdieping en manieren om de Kanjertraining levend te houden.

Benieuwd welke coördinatorenopleiding bij jou / jouw school past? De volledige opleidingsprofielen zijn te vinden op onze website.

In de spotlight: Het Kanjertheater!

Ben je net gestart met de Kanjertraining? Of wil je de Kanjertraining binnen school weer even volop onder de aandacht brengen? Dan is er het Kanjertheater!
Ze spelen interactieve theatervoorstellingen in de klas, waarbij de kanjertraining ingezet wordt om bepaalde thema’s bespreekbaar en duidelijk te maken. De thema’s zijn gericht op sociale- en emotionele ontwikkeling.
Zo zijn er voorstellingen over: Bij de groep willen horen, Vriendschap, Gevoelens delen, Benzine geven en jezelf durven zijn.
De voorstellingen zijn interactief. Kinderen worden uitgedaagd om mee te doen, mee te denken, mee te spelen. Voor alle groepen, 1 t/m 8, zijn er passende voorstellingen..Kijken – doen – ervaren – leren. Kijk voor informatie of om te boeken op de website: www.kanjertheater.nl

Blauwe pet

Al eerder is uitgebreid gecommuniceerd dat de zwarte pet vervangen is door een blauwe pet. Veel scholen zijn al overgestapt. En waar de ene school ons al 10 jaar te laat vindt, vindt de andere school het grote onzin. En dat mag uiteraard. Scholen die met de zwarte pet blijven werken kunnen dat ook blijven doen. Wel hanteren wij zelf inmiddels als uitgangspunt de blauwe pet. Op de website en bij onze trainingen op kantoor is dat de standaard. In de zomervakantie worden de scholen die nog op zwart staan automatisch op blauw gezet. Wil je dit niet, bijvoorbeeld omdat je nog veel oude werkboeken hebt, of om een andere reden dan kan de beheerder inloggen en door het omzetten van een schuifje bij de instellingen alles eenvoudig weer terugzetten.

Video: Het klaarzetten van het KanVAS met Edex-bestand

Een nieuw schooljaar betekent ook een nieuwe verdeling van de kinderen over de verschillende leerjaren. Staat de indeling eenmaal goed in het administratieprogramma, dan is het vrij eenvoudig om met behulp van het Edex-bestand ook alle groepen in KanVAS goed te zetten. Om het nog makkelijker te maken is er inmiddels een video beschikbaar waar dit wordt voorgedaan.
https://kanvas.kanjertraining.nl/memo/59

Rest ons nog om jullie allemaal een mooi en inspirerend nieuw schooljaar te wensen.

Jullie zijn Kanjers voor de kinderen!

Omhoog