Almere, 10 april 2017 – Lesprogramma ‘Max en gezond gedrag’

Het nieuwe lesprogramma ‘Max en gezond gedrag’ voor groep 4 is op 10 april 2017 definitief gelanceerd.

Het lesprogramma ‘Max en gezond gedrag’ is ontworpen naar aanleiding van het steeds grotere aantal kinderen met een ongezonde leefstijl. Zij eten te vaak ongezond en bewegen of sporten te weinig. Door het aanbieden van dit lesprogramma leren leerlingen nieuwe dingen te (durven) proeven en leren zij waardering te ontwikkelen voor een bredere reeks aan groenten en fruit. Ook wordt een grotere fysieke activiteit en fitheid gestimuleerd. Anderzijds kan op sociaal emotioneel vlak pestgedrag worden voorkomen of verminderd. Kortom, in elke les wordt aandacht besteed aan drie componenten: sociale omgang, sporten en gezond eten.  

Na het aanbieden van het knieboek van groep 4, ‘Max en de klas’, kan met ‘Max en gezond gedrag’ worden gestart, dat bestaat uit tien lessen. Max laat de leerlingen kennis maken met uiteenlopende sporten en laat hen verschillen eetgewoonten zien. In de eerste les wordt duidelijk dat Max net zijn zwemdiploma heeft behaald en nu van zijn ouders op een sport mag. Hij vindt het moeilijk om een sport uit te kiezen, dus vraagt hij zijn vrienden om advies. Zij blijken allemaal op een andere sport te zitten en bieden hem aan een keer mee te komen sporten. Hij mag dan ook bij hen blijven eten. In de daaropvolgende lessen gaat Max steeds met iemand anders mee naar zijn/haar training en leert hij verschillende eetgewoonten en culturen kennen. 

Het nieuwe lesprogramma ‘Max en gezond gedrag’ is gratis beschikbaar voor scholen met een geldige Kanjerlicentie. De lerarenhandleiding van ‘Max en gezond gedrag’ is gratis te downloaden via het Kanjer Volg- en Adviessysteem (KanVAS). De gratis digibordlessen van ‘Max en gezond gedrag’ zijn beschikbaar via het KanVAS. We danken in het bijzonder de gemeente Katwijk en de betrokken scholen uit Katwijk voor het meedenken en de deelname aan de pilot.

 

Omhoog